Funkisfientliga värderingar och mål

Bland det första en ska göra i KBT (kognitiv beteende terapi) är att reda ut vad en har för livsvärderingar. Alltså vad är viktigt för att ha ett bra liv och vara en bra person, enligt en själv. Det betonas att det är viktigt sätta upp mål och delmål som stämmer med livsvärderingarna. Nästa steg för att må bra och bota ev. dålig självkänsla är att börja jobba på att nå dessa mål och ändra på sina ”problembeteenden”. Det här är jättefarligt! När en är funkis och har internaliserat funkisfientliga värderingar så riskerar värderingarna att bli en stor orsak till dålig självkänsla. Värderingarna är inte bra – därför ska de inte försöka efterlevas i praktiken.

Jag är autistisk. Folk har så länge jag kan minnas talat om för mig – direkt och indirekt – att jag är fel, att jag ska skämmas och att mitt högsta mål bör vara att bli någon annan,  eller i andra hand att försöka dölja vem jag är. I många år har jag trott på det budskapet. Men det är en vidrig, funkisfientlig lögn.

Lögnen avslöjades inte – som en skulle kunna tro – när jag i vuxen ålder fick rätt diagnos. Istället upprätthölls den aktivt av vård- och myndighetspersonal. De beteenden, egenskaper, intressen och svårigheter som jag tidigare hade fått veta gjorde mig till en dålig person, fick jag nu veta berodde på min autism. De gjorde mig fortfarande till en dålig person, enda skillnaden var att jag inte kunde rå för det i samma utsträckning. Anarkoautism skriver om detta synsätt :

”Du är inte din autism” betyder i själva verket ”de här delarna av din person är inte du”. Det autistiska barnet får tidigt lära sig att ta avstånd från sig själv. ”Jag är egentligen som alla andra, jag har bara den här parasiten som kallas autism som förstör mig”.

Jag var inte bara dålig i allmänhet i egenskap av att vara autist. Jag klarade dessutom inte av gymnasiet och jag klarade inte att jobba. Alls. Enligt det kapitalistiska samhället, dvs samhället, hade jag därmed inget värde.

Det kändes inte bra att vara värdelös. Jag hade återkommande depressioner. Jag fick höra att när jag är deprimerad är det är viktigt att aktivera mig, att jag behöver ha mål och att jag ska tro mer på sig själv (mer specifikt ska jag tro på att jag visst kommer att kunna arbeta). Om jag kunde komma till bukt med ovanstående skulle det förbättra min ”dåliga självkänsla”. Men hur skulle jag lyckas med allt detta som jag inte fixat förut? Medicinering var inte tillräckligt effektivt för att göra mig arbetsför. Men åh! det fanns en räddning! KBT! Jag vet inte vems idé det var; FKs, psykiatrins eller min egen. Hur som helst: Tillsammans med en KBT-psykolog identifierade jag vad det var som hindrade mig från kompensera för min inneboende dålighet genom att förtjäna mitt värde på arbetsmarknaden. Det som hindrade mig var:

Jag var för stressad. Det gjorde att jag orkade för lite(!) och hade massa migrän.

och

Jag hade social fobi.

Det här med autismen var något annat. Det låg utanför mottagningens kompetensområde, men det gjorde ingenting för KBT är KBT och autism är autism. Jag började gå i KBT-behandling, och jag trodde verkligen på det och gav mitt allt för att lyckas med det.  Jag har beskrivit hur det kommer sig att funkisfientliga värderingar kan ligga till grund för KBT-behandling, som i mitt fall. Jag tror dessutom att det är vanligt, eftersom det finns så mycket förakt och oförståelse för oss med funktionsnedsättningar, i vården och samhället i övrigt. Jag har ingen anledning att tro att KBT:n är ett undantag.

Hur gick det då? Det gick åt skogen med KBT:n. Sen började jag läsa bloggar och skaffade twitter. Äntligen avslöjades lögnen. Jag identifierar mig som autist, för jag är autist. Jag är glad för det. Det var allt för den här gången.

6 reaktioner på ”Funkisfientliga värderingar och mål

  1. Pingback: Patientperspektiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s